Aangepast: 17-Oktober-2024
1.1 De offerte kan zowel in schriftelijke als digitale vorm door de aannemer aan de opdrachtgever worden uitgebracht.
1.2 De offerte heeft een geldigheidsduur van 15 dagen, te rekenen vanaf de datum die op de offerte vermeld staat.
1.3 Voor het opstellen van de offerte worden geen kosten aan de opdrachtgever in rekening gebracht, tenzij vooraf schriftelijk anders overeengekomen.
1.4 De offerte bevat een omschrijving van de te verrichten werkzaamheden, de daarbij behorende documenten en de afspraken omtrent de aanvangsdatum en de duur van de bouwperiode.
1.5 De in de offerte genoemde prijs kan zowel een vaste prijs zijn als een prijs op basis van regie worden berekend.
1.6 De offerte specificeert het moment waarop de betaling van de prijs of een deel daarvan verschuldigd is.
1.7 Alle informatie in de offerte, zoals tekeningen en berekeningen, blijft het intellectuele eigendom van de aannemer en mag zonder voorafgaande toestemming niet worden gedeeld of gebruikt door de opdrachtgever.
2.1 Acceptatie van de offerte door de opdrachtgever kan zowel schriftelijk als digitaal plaatsvinden.
2.2 Na acceptatie van de offerte ontstaat er een bindende overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever.
2.3 Indien de opdracht door meerdere personen wordt verstrekt, zijn deze hoofdelijk aansprakelijk jegens de aannemer voor de nakoming van de verplichtingen uit de overeenkomst.
3.1 De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van alle benodigde vergunningen en toestemmingen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden.
3.2 De opdrachtgever dient ervoor zorg te dragen dat de aannemer onbelemmerde toegang heeft tot de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.
3.3 Indien er voor de uitvoering van de werkzaamheden aansluitingen voor elektriciteit, gas of water noodzakelijk zijn, draagt de opdrachtgever zorg voor de aanleg daarvan en de bijbehorende kosten.
3.4 Het is de opdrachtgever verboden zonder voorafgaande toestemming van de aannemer werkzaamheden op de bouwlocatie te verrichten tot de oplevering van het werk.
4.1 De aannemer is verplicht de overeengekomen werkzaamheden conform de bepalingen van de overeenkomst uit te voeren.
4.2 De aannemer dient zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
4.3 De werkzaamheden worden binnen de overeengekomen termijn opgeleverd, tenzij er sprake is van een overeengekomen verlenging van de bouwtijd.
4.4 De aannemer is verplicht de opdrachtgever te wijzen op eventuele onjuistheden in de verstrekte gegevens of instructies en dient hierover in overleg te treden met de opdrachtgever.
4.5 Indien er sprake is van een overeenkomst op basis van regie, verstrekt de aannemer regelmatig een overzicht van de gewerkte uren, gebruikte materialen en ingezet materieel. Eventuele bezwaren tegen deze overzichten dienen binnen een week na verstrekking schriftelijk door de opdrachtgever kenbaar te worden gemaakt.
5.1 Indien na het sluiten van de overeenkomst kostenverhogende omstandigheden optreden die niet aan de aannemer zijn toe te rekenen, kunnen de hierdoor ontstane extra kosten aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht.
5.2 De aannemer zal de opdrachtgever zo spoedig mogelijk informeren over de kostenverhogende omstandigheden en de gevolgen daarvan voor de bouwtijd. Alle gemaakte afspraken hierover zullen schriftelijk worden vastgelegd.
6.1 De opdrachtgever kan de aannemer verzoeken wijzigingen aan te brengen in het overeengekomen werk, hetgeen kan leiden tot meerwerk of minderwerk.
6.2 Bij minderwerk, oftewel het verminderen van de overeengekomen werkzaamheden, ontvangt de opdrachtgever een terugbetaling voor de bijbehorende bespaarde kosten.
6.3 Bij meerwerk worden de bijkomende kosten en de eventuele verlenging van de bouwtijd eerst met de opdrachtgever besproken voordat het meerwerk wordt uitgevoerd.
6.4 De aannemer is gerechtigd een voorschot van maximaal 30% van de kosten voor meerwerk in rekening te brengen, waarbij het restant na uitvoering dient te worden voldaan door de opdrachtgever.
7.1 De aannemer is niet verantwoordelijk voor gebreken, constructiefouten of andere tekortkomingen die het gevolg zijn van werkzaamheden die eerder zijn uitgevoerd door derden.
7.2 Eventuele herstelwerkzaamheden om deze gebreken te verhelpen vallen buiten de verantwoordelijkheid van de aannemer en zullen voor rekening van de opdrachtgever worden uitgevoerd.
7.3 De aannemer zal de opdrachtgever tijdig informeren over eventuele gebreken die tijdens de uitvoering van het werk worden ontdekt en die voortvloeien uit eerder werk van derden. Alle kosten voor herstel of aanpassing van deze gebreken zijn voor rekening van de opdrachtgever.
7.4 De aannemer zal de overeengekomen werkzaamheden uitvoeren door aansluiting op de bestaande bouwkundige en technische voorzieningen van het onroerend goed, waaronder maar niet beperkt tot leidingen, vloeren, constructies, elektrische systemen en andere installaties. De aannemer is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade, gebreken of functioneringsproblemen die het gevolg zijn van het gebruik of de staat van deze bestaande voorzieningen.
7.5 Indien gebreken, schade of onvolkomenheden ontstaan als gevolg van de staat, kwaliteit of deugdelijkheid van enig bestaand systeem, onderdeel of voorziening, zoals verstoppingen, lekkages, slijtage, constructiefouten of defecten in elektrische systemen, komen deze voor rekening en risico van de opdrachtgever. Deze uitsluiting van aansprakelijkheid geldt ook indien de bedoelde gebreken redelijkerwijs voorzienbaar of kenbaar hadden kunnen zijn voor de opdrachtgever voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden.
7.6 Indien als gevolg van de slechte staat van het werkgebied, de aanwezige systemen of voorzieningen een onveilige werkomgeving ontstaat, en dit resulteert in letsel of schade aan de aannemer, zijn werknemers of ingeschakelde derden, zullen de hiermee gepaard gaande kosten en eventuele schadevergoedingen volledig voor rekening en risico van de opdrachtgever komen. Deze aansprakelijkheid geldt ook indien de opdrachtgever redelijkerwijs had kunnen voorzien dat de slechte staat van het pand of de systemen tot een gevaarlijke situatie kon leiden.
8.1 De facturen van de aannemer specificeren op welk moment betalingen moeten worden voldaan.
8.2 Facturen dienen binnen 7 dagen na factuurdatum door de opdrachtgever te worden betaald.
8.3 Alle facturen dienen volledig voldaan te zijn bij de oplevering van het werk.
8.4 Indien er nog herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd, is de opdrachtgever verplicht het resterende bedrag te betalen, verminderd met een bedrag dat evenredig is aan de openstaande werkzaamheden.
8.5 Eventuele nog openstaande bedragen worden na oplevering gefactureerd.
9.1 Bij de bouw van een woning of appartement kan de opdrachtgever bij oplevering maximaal 5% van de prijs op een derdengeldenrekening van een notaris storten als depot.
9.2 Dit depot dient als zekerheid voor de herstelwerkzaamheden van gebreken die binnen drie maanden na oplevering worden geconstateerd.
9.3 De aannemer kan de opdrachtgever informeren over de verlenging van het depot na deze periode.
9.4 De opdrachtgever kan ervoor kiezen het depot langer vast te houden door de notaris hiervan schriftelijk in kennis te stellen, met vermelding van het vast te houden bedrag en de reden daarvoor.
9.5 Indien de opdrachtgever geen actie onderneemt, wordt het depotbedrag aan de aannemer uitbetaald.
10.1 De aannemer nodigt de opdrachtgever uit voor inspectie zodra de werkzaamheden gereed zijn voor oplevering.
10.2 Eventuele gebreken worden gedocumenteerd in een proces-verbaal van oplevering.
10.3 Het werk wordt als opgeleverd beschouwd zodra de opdrachtgever het accepteert, ook indien er sprake is van kleine gebreken.
10.4 Na oplevering rust de verantwoordelijkheid voor het werk en de eventuele verzekering daarvan volledig bij de opdrachtgever.
11.1 De opdrachtgever kan met de aannemer een specifieke opleverdatum overeenkomen.
11.2 Niet-werkdagen en dagen waarop de aannemer door omstandigheden niet kan werken, worden niet meegerekend als werkdagen.
11.3 Weersomstandigheden kunnen leiden tot een verlenging van de bouwtijd.
11.4 Indien de aannemer verantwoordelijk is voor een vertraging terwijl er een opleveringsdatum is overeengekomen, heeft de opdrachtgever recht op schadevergoeding, gebaseerd op gederfde inkomsten of gemaakte kosten. Deze vordering dient te worden onderbouwd met deugdelijke bewijsstukken ter staving van de geleden schade.
11.5 Indien de vertraging te wijten is aan de handelingen of nalatigheid van de opdrachtgever, is de opdrachtgever aansprakelijk voor de hierdoor ontstane extra kosten.
12.1 Indien de opdrachtgever niet binnen 14 dagen betaalt, is wettelijke rente verschuldigd en kan de aannemer aanvullende zekerheid eisen.
12.2 De aannemer is gerechtigd de uitvoering van de werkzaamheden op te schorten of de overeenkomst te beëindigen bij niet-nakoming door de opdrachtgever.
12.3 In geval van opschorting of beëindiging van de overeenkomst door toedoen van de opdrachtgever, heeft de aannemer recht op schadevergoeding.
13.1 Indien de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt, kan de opdrachtgever de aannemer schriftelijk verzoeken binnen 14 dagen alsnog met de werkzaamheden te starten of deze voortvarend uit te voeren.
13.2 Indien de aannemer na het verstrijken van deze termijn zijn verplichtingen niet nakomt, kan de opdrachtgever een andere aannemer inschakelen om de werkzaamheden te voltooien.
13.3 De aannemer is verplicht de door de opdrachtgever geleden schade en eventuele extra kosten te vergoeden.
14.1 De opdrachtgever mag betalingen opschorten indien het werk niet volgens afspraak wordt uitgevoerd, mits het ingehouden bedrag in redelijke verhouding staat tot de waarde van de niet-uitgevoerde werkzaamheden.
14.2 Indien de opdrachtgever een te hoog bedrag inhoudt, is hij rente verschuldigd over het verschil tussen het verschuldigde bedrag en de waarde van de uit te voeren werkzaamheden.
15.1 De opdrachtgever kan de aannemer te allen tijde verzoeken de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen.
15.2 De kosten en schade die voortvloeien uit de tijdelijke stillegging van het werk komen voor rekening van de opdrachtgever.
15.3 Indien de werkzaamheden langer dan 14 dagen stilliggen, kan de aannemer een vergoeding eisen voor reeds uitgevoerde werkzaamheden en geleverde materialen.
15.4 Indien de stillegging langer dan een maand duurt, heeft de aannemer het recht de overeenkomst te beëindigen.
15.5 De opdrachtgever heeft te allen tijde het recht de overeenkomst definitief te beëindigen, waarbij de afrekening plaatsvindt conform de wettelijke bepalingen.
16.1 De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de juistheid van de door hem verstrekte informatie.
16.2 Indien er extra kosten ontstaan door afwijkingen van de verwachte situatie, komen deze voor rekening van de opdrachtgever.
16.3 De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door hem voorgeschreven materialen of werkzaamheden.
16.4 De opdrachtgever is verplicht de aannemer tijdig te informeren over gebreken in of rond het pand die relevant zijn voor de uitvoering van het werk.
17.1 De aannemer is verantwoordelijk voor het werk tot aan de oplevering.
17.2 Na oplevering is de aannemer enkel aansprakelijk voor gebreken waarvoor hij verantwoordelijk is.
17.3 Gebreken als gevolg van slijtage, onjuist gebruik of onvoldoende onderhoud vallen niet onder de aansprakelijkheid van de aannemer.
17.4 Het recht van de opdrachtgever om een vordering wegens gebreken in te dienen, vervalt vijf jaar na oplevering, of tien jaar bij ernstige gebreken.
18.1 In geval van geschillen kunnen beide partijen ervoor kiezen het geschil voor te leggen aan de overheidsrechter of de Raad van Arbitrage voor de Bouw.
18.2 De aannemer dient de opdrachtgever schriftelijk of digitaal te raadplegen over zijn voorkeur voor de geschillenregeling.
18.3 Op de overeenkomst is Nederlands recht van toepassing.